Incorporem al nostre catàleg de cerveses Damm la nova Equilater Imperial Stout, una cervesa elaborada mitjançant maridatge molecular, envellida en bóta de castanyer i amb un toc mediterrani, característic de les cerveses Damm.

Però … quin tipus de cervesa és la Imperial Stout? ¿Quin és el seu origen?
En aquest article ho resoldrem.

La llegenda

La llegenda de l’estil Russian Imperial Stout compte que el futur tsar de l’Imperi Rus, Pere el Gran, hauria quedat captivat per les cerveses del tipus Porter després d’una llarga temporada d’estudis a Anglaterra.

Anys més tard, de tornada al seu país, això li hauria motivat per demanar que aquestes cerveses li fossin enviades fins a la Cort Imperial Russa. Però quan la primera comanda es va espatllar a causa del llarg viatge i les extremes condicions climàtiques, els cervesers anglesos haurien modificat ràpidament la recepta per elaborar aquest cop una cervesa amb un major contingut alcohòlic i més llúpol perquè pogués sobreviure sense fer-se malbé durant el llarg trajecte i les gèlides temperatures del Bàltic.

La història

Si bé la història d’una cervesa amb una formulació alta en alcohol i llúpol per sobreviure un viatge extens i de clima rigorós ens és coneguda (vegeu història de la Indian Pale Ale), la veritat és que el consens històric sobre el desenvolupament de l’estil Russian Imperial Stout s’inclina més aviat cap a una variació cervesera que s’hauria popularitzat simplement per una qüestió de gustos.

En concret, l’origen de l’estil Russian Imperial Stout efectivament es remunta a una versió primerenca de l’estil Porter elaborada de forma particularment intensa, una “Strong Porter” (el terme Stout per a un estil de cervesa encara no era utilitzat), produïda a Londres per Henry Thrale de la cerveseria Anchor Brewery i coneguda com “Thrale’s Intire“.

Aquesta cervesa, que ja era exportada a Rússia a finals de segle XVIII, efectivament hauria estat una de les cerveses favorites de l’emperadriu Catalina II la Gran, qui l’hauria sol·licitat reiteradament per al seu consum i el del seu pròpia cort.

El naixement de “Imperial”

El terme “Imperial” vindria més tard, cap a 1821, possiblement a partir de la connexió Russa, sent utilitzat originalment per a denominar aquesta variació forta com “Imperial Porter“, un parell d’anys abans que les cerveses Stout començaran a ser diferenciades com a estil i les primeres referències es troben registrades com “Imperial Double Brown Stout“.

A partir d’aquest llavors i fins als nostres dies el terme Imperial segueix sent utilitzat per denominar les versions més forts dels estils tradicionals.

La Equilater Imperial Stout

De color marró fosc gairebé negre, Equilater és una cervesa densa, opaca, amb una escuma compacta i cremosa, i que ha estat envellida durant dos mesos en bóta de castanyer. En concret, són castanyers mediterranis de la zona de Montseny, el que aporta a la cervesa tocs de figues seques i fonoll, calves en la complexitat aromàtica final i en el maridatge molecular.

També, presenta quatre tipus de malts: malta pale ale, que aporta estructura i notes aromàtiques afruitades i dolces; malta abadia, la qual potencia les notes a fruits secs i mel, i contribueix a el perfil amb els seus matisos a xocolata; malt caramel, que atorga cos i notes de cereal, i malta torrefacta que, juntament amb l’ordi torrada, són les responsables de la color marcadament fosc.