Avui us explicarem la història de les India Pale Ale, conegudes com IPA, un estil de cervesa tradicional d’Anglaterra que es caracteritza per una fermentació alta, pàl·lida i escumosa i un alt nivell de llúpol.

El mercat de les Índies Orientals era atractiu però difícil de penetrar per als cervesers britànics. Després d’establir a l’Índia a principis del segle XVIII, la Gran Bretanya tenia una gran quantitat de tropes i de civils que exigien cervesa. No obstant això, el viatge llarg i calorós resultava massa difícil per a les dark ales i les porter d’Anglaterra. Les naus sortien normalment de Londres, creuaven al sud més enllà de l’Equador al llarg de la costa d’Àfrica, envoltaven el Cap de Bona Esperança i després creuaven l’Oceà Índic fins a aconseguir Bombai, Calcuta, i Madrás. Les altes temperatures i les aigües encrespades de l’Àfrica meridional donaven lloc a un viatge extremadament violent.

Malgrat aquests obstacles, els cervesers van intentar establir exportacions a l’Índia. Els primers enviaments a l’Índia portaven en ampolles cerveses tipus porter, la cervesa preferida a Londres, que generalment arribava caducada, florida i agra. La solució al problema de la cervesa finalment va venir d’una recepta creada per George Hodgson. Va començar l’enviament de l’India Pale Ale durant 1790. La versió Índia era una variació del seu pale ale, que els londinencs havien begut des de mitjans de 1750. Les pale ale s’anomenaven així perquè eren més lleugeres en color que les brown ales populars i les porters i les stouts.

Abans de la refrigeració i de la pasteurització, les armes dels cervesers per evitar la caducitat eren l’alcohol i el llúpol. L’alcohol evita l’aparició dels microbis i el llúpol prevé el creixement dels bacteris que causen l’acidesa. Hodgson va prendre la seva recepta de la pale ale, va augmentar considerablement el contingut de llúpol i va elevar el contingut d’alcohol. El resultat va ser una pale ale molt amarga, alcohòlica i escumosa que podria suportar els desafiaments del recorregut i del seu emmagatzematge a l’Índia. L’èxit d’Hodgson va arribar a ser llegendari.

Gràcies en part a la recepta d’Hodgson, el mercat cerveser indi es va ampliar enormement. En 1750, prop de 1480 barrils van sortir d’Anglaterra cap a l’Índia. En 1800, 9000 barrils van ser exportats i hi va haver un augment de prop de 7500 barrils en enviaments durant anys. L’èxit de la IPA aviat va ser copiat per les cerveseries Salt, Allsopp i Bass. Els cervesers nord-americans també van començar a elaborar cervesa IPA per a l’exportació i els mercats interiors.

En 2014, Damm va iniciar el projecte de crear la seva pròpia pale ale. El resultat? La primera IPA Mediterrània!